Verliefd op leren
Syfra van de Loo,
28 juni 2019,
12:00
‘In de 21e eeuw wordt talent bepaald door ons vermogen om te leren, af te leren en weer opnieuw te leren. Kun je dat niet? Dan ga je behoren tot de nieuwe generatie analfabeten.’Dat wil niemand. Daarom hebben wij onze digitale Guide to Change vernieuwd én organiseren we jaarlijks een aantal ‘rake’ Time Outs. Bij Target Point zijn we immers verliefd op leren. Time Out ofwel even stilstaan, bij jezelf en een boeiend onderwerp. Uit de waan van de dag, met gelijkgestemden toch je comfort zone verlaten. Talentvolle mensen vinden het prima om zich oncomfortabel te voelen. Je leert het meest ‘out of je comfort zone’. Als de context verandert kan je grootste kracht een valkuil worden. Dat typeert de onderwerpen, die we kiezen. Onderstaand een impressie van onderwerpen en hun uitwerking.
Bruggen bouwen over generatiekloven
Ieder mens is uniek, dat is evident. Als het gaat om je individualiteit of eigen(aardig)heid, wie zit er dan aan het stuur? Je bewuste of onbewuste zelf? Onbewust zet de mens collectief ontwikkelingen in gang. We zien ze eerst en begrijpen ze later. Welke onderwerpen aandacht vragen, wat er gebeurt in een bepaalde tijd beïnvloedt onze collectieve waarden. Generaties kleuren zo een cultuur en nieuwe trends ontstaan. We leven in hetzelfde straatje, maar we tappen uit een ander vaatje. Het ritme van het leven daarentegen is universeel. De wetmatigheden in onze levensloop blijven gelijk. Menselijke motieven variëren al naar gelang de fasen in de levensloop. Weten wat de ander beweegt om daarna samen een stap voorwaarts te maken lijkt belangrijker dan ooit tevoren. Alles draait immers om de interactie. Voor het eerst zijn tenminste vier generaties samen actief op de werkvloer. Zijn we nieuwsgierig naar elkaar of hebben we ons oordeel klaar? Meer dan een interessant gespreksonderwerp, zo bleek. Vier generaties tegelijkertijd aan het werk én in gesprek. Over hun ‘laddertje van Bateson’; de context en je antwoord daarop. Welke waarden bepalen je identiteit? En loop je het laddertje van boven naar beneden of van beneden naar boven? Generatie X doet dat duidelijk van beneden naar boven; ze hebben immers vroeg in hun leven geleerd zich aan te passen. Bij de Pragmatische Generatie is dat precies andersom. Deze ‘wondertjes op twee benen’ kregen de waarde van individualiteit met de paplepel ingegoten door hun veelal Babyboom-ouders. En Millennials? Deze wereldburgers sprokkelen vooralsnog hun identiteit bij elkaar. Een letterlijk Grenzeloze Generatie.Talent@Work
Monoskilled mensen vinden we niet langer talentvol omdat multiskilled de nieuwe maat is. Maar liefst 70% van de skills die vandaag in zwang zijn, verdwijnen de komende tijd. Datzelfde geldt wellicht voor de huidige toppresteerders. Banen verdwijnen, wat daarvoor in de plaats komt is nog niet ontdekt. Gebrek aan innovatiekracht brengt bedrijven aan de rand van de afgrond. Ruimte bieden aan creativiteit is lastiger dan ‘in control’ zijn. De halfwaardetijd van de relevantie van kennis wordt steeds korter. Toch blijven we op kennis en ervaring selecteren. Durf je medewerkers te trainen en coachen zodat ze kunnen vertrekken? En behandel je hen zodanig dat ze dat niet willen? De War on Talent leert ons dat het belangrijk is eerst de juiste mensen te selecteren en dan pas de bedrijfsdoelen te bepalen. Gewaagd, maar waar het gebeurd zet het zoden aan de dijk. Spelenderwijs talenten ontdekken, aanboren en… leren van anderen. Het Talent@Work spel vergroot plezier én bewustzijn. Het blijkt niet uit te maken of je dit doet met je team of onbekenden. Het gesprek ontvouwt zich vanzelf.
leiding nemen in transitie
Wie beter dan Dominique Haijtema kan beter vertellen over leiderschap? In de 21e eeuw, als keuze, voor denkers en doeners. ‘Leiderschap in geen hogere wiskunde’, zegt de auteur van diverse boeken over dit onderwerp. De essentie is dat je een keuze maakt én verantwoordelijkheid neemt. Liefst met én vanuit liefde en verbondenheid. Wat het buitengewoon ingewikkeld maakt is de praktijk. Dan stuit je op persoonlijke voorkeuren, organisatieculturen en gewoontes. Leiding nemen in transitie vraagt nogal wat van mensen; namelijk de verandering managen terwijl je haar ondergaat. En dan komt leiderschap om de hoek kijken. Leiderschap in evenwicht; er is geen goed of fout, wel passend in de context. Leeuwenkoning, Rattenvanger of Golfsurfer! Boeiend boek van Freek Peters en Ineke Strijp. Nieuwe tijden vragen ander leiderschap.
Meer weten?
Interesse? Laat het ons weten; 0416 - 663682 of mail. We nodigen je graag uit voor een van de komende Time Outs of verzorgen deze incompany. We horen graag persoonlijk wat jij wil halen én brengen op de time out. En natuurlijk vertel ik graag meer.
Syfra van de Loo